De gemeente Deventer gaat startersleningen verstrekken met een lage of geen rente aan mensen die een woning kopen van een corporatie.

De lening is de eerste drie jaar rente-en aflossingsvrij. Deze regeling is speciaal voor de aankoop van huurwoningen van Rentree, Woonbedrijf ieder1 en woonstichting De Marken. De raad behandelt binnenkort het voorstel van B&W om in te stemmen met deze regeling

De starterslening is bedoeld voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Zij krijgen de kans om naast een hypotheek aanvullend een goedkope lening te krijgen, waardoor het mogelijk wordt om een woning aan te schaffen. De lening is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij. Als het inkomen van de koper stijgt, wordt de rente verhoogd en de aflossingscapaciteit bepaald. De drie corporaties vergoeden de kosten die de gemeente maakt.

Het doel van de regeling is tweeledig. Allereerst helpt het mensen om een eigen woning te kopen. Doordat het de verkoop van woningen stimuleert, levert het de woningcorporaties geld op om te investeren in nieuwe projecten.

Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Marco Swart: ,,De woningmarkt staat onder druk, de verkoop van woningen stagneert. Dat zorgt ervoor dat er een categorie mensen is die graag een woning zou willen kopen en dat qua maandlasten ook prima aankan, maar in het huidige economische klimaat moeilijk een hypotheek krijgt. Dit komt onder meer door de strengere eisen die banken of hypotheekinstanties stellen voordat mensen een hypotheek krijgen. Met de nieuwe regeling nemen we een deel van het risico weg bij deze instanties en helpen we de kopers. De verkoop van corporatiewoningen is belangrijk voor Deventer. De corporaties kunnen dit geld dan gebruiken voor de ontwikkeling van wijken als de Rivierenwijk en Keizerslanden, of nieuwbouw zoals aan de Bathmenseweg in Lettele.”

Tags