De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving organiseerde in samenwerking met de beide basisscholen in Diepenveen weer de jaarlijkse Historische wandeling voor scholieren uit de groepen 6 en 7. De kinderen verzamelden zich ’s morgens om 08.30 uur bij de kerk waar dominee Henk Spit het één en ander vertelde over de kerk en omgeving. Daarna gingen de kinderen in groepjes onder begeleiding van volwassenen, inclusief een gids van de Historische Vereniging een vooraf uitgestippelde route door het dorp wandelen waar op verschillende locaties iets werd verteld over de geschiedenis van die locatie en omgeving.

In het ‘kappersmuseum’ van Antoon Legebeke zagen de kinderen hoe er vroeger geknipt en geschoren werd, bij de toren van Oud Rande werd onder andere verteld dat hier vroeger een schuilkerk was. Ook wees de gids op de schietgaten in de toren waar ze vroeger door schoten.
Bij de vroegere Naai- en breischool werd verteld hoe de meisjes hier destijds werden opgeleid, ook konden de kinderen de minder bekende achterkant van het gebouw bekijken. In de bibliotheek werd een demonstratie gegeven hoe in vroegere jaren producten werden afgewogen. Dit gebeurde toen nog met contragewichten. Ook een oude weegschaal waarop baby’s werden gewogen was te zien. Op de begraafplaats aan de Roeterdsweg kregen de kinderen eerst de ruimtes in het monumentale poortgebouw te zien. In één ruimte stonden nog drie doodskisten die vroeger waren bestemd voor overleden zwervers. In de andere ruimte, waar vroeger de overledenen werden opgebaard waren muurschilderingen en een mooie glas-in-lood raam te zien. Ook over een imposante praalgraf werd het nodige verteld. Dit graf wordt ook wel het graf met de hondjes genoemd. Tenslotte werd stilgestaan bij het Oorlogsmonument waar het verhaal over de Britse piloten die in deze omgeving zijn omgekomen en hier liggen begraven werd verteld. Ieder jaar op 4 mei worden ook hier de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Evenals vorig jaar moesten de kinderen en hun begeleiders ook dit jaar regen en wind trotseren, een echte herfstwandeling.

[AFG_gallery id=’24’]


Tags