De oorspronkelijk uit Frieswijk (gemeente Diepenveen) komende José Ruiter exposeert vanaf 8 juli voor de eerste keer haar collectie schilderijen. Al eerder was beeldhouwwerk van haar te zien maar nu brengt ze haar collectie schilderwerk onder de aandacht van een breed publiek.

“Ik ben al vanaf haar kindertijd bezig met potlood en papier”, vertelt de kunstzinnige José. “Ook tijdens mijn studie voor het werken met moeilijk opvoedbare kinderen ben ik bezig geweest met tekenen en schilderen. In 1979 ben ik teruggekomen naar Deventer. In die periode was ik bezig met beeldhouwen. Mijn grote leermeesteres was mevrouw G. Gijbels-Jeddens uit Bathmen. Deze uit Düsseldorf afkomstige vrouw leerde mij niet alleen beelden maken maar zorgde er uiteindelijk ook voor dat ik naar de Kunstacademie in Enschede ging. Met veel plezier heb ik daar de opleiding gevolgd en afgerond.”

Naast de leerperiode bij mevrouw Gijbels-Jessens volgde Ruiter ook een tijd een opleiding bronsgieten bij Marius Bruggemans. Bruggemans is momenteel zelf ook nog actief als bronsgieter. De overstap van beeldhouwen naar schilderen is voortgekomen uit het feit dat brons toch een kostbaar werkmateriaal is. Verder bracht de komst van kinderen weinig speelruimte en bleek papier en doek uiteindelijk geduldig. Ruiter heeft in de loop der tijd een voorliefde ontwikkeld voor het werken met acryl. “Zo dun mogelijke lagen, laag over laag, om zo uiteindelijk te spelen met de kleuren vormt de uitdaging.” Deze werkwijze is met name goed te zien in het schilderij ‘de oerknal’.’ zegt de kunstenares.

Wie benieuwd is naar dit spel met kleuren kan van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur terecht bij Masterpieces, Walstraat 37 in Deventer. De expositie duurt van 8 juli 2012 tot en met 25 augustus 2012.Tags