Bij zorgkwekerij ‘Het Nieuwe Veld’ in Diepenveen staan twintig bijenvolken. Zaterdag 14 juli is er open dag. Bezoekers kunnen dan met de imker meekijken in de kasten en helpen met honing slingeren. Kinderen kunnen van bijenwas kaarsjes maken en honing proeven. Over de ontwikkeling van een bijenvolk kan de imker je alles vertellen. Hoe de koningin overal zit en niets anders doet dan eitjes leggen. De werkbijen verzorgen het broed. Na een paar weken gaan ze stuifmeel of nectar halen.

Het jaar 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. Niet alleen de honingbij, maar ook solitaire bijen en hommels staan dit jaar extra in de belangstelling. Alle bijen maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Met nestelplaatsen en drachtplanten (bloemen) kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

‘Het Nieuwe Veld ‘ is ook een zorgkwekerij en aangesloten bij Kleinschalige Zorg Salland. Het is er meer dan zaaien, wieden en schoffelen. Een kwekerij die mensen met een arbeidsbeperking begeleiding biedt. Het is voor mensen met een beperking ook een ideale plek om weer in balans te komen. Dagbesteding in de vrije natuur, vaste begeleiding en kleine groepen.

Wel eens op een zorgkwekerij rondgekeken? Ook dat kan op 14 juli. Wanneer: zaterdag 14 juli 2012 van 11.00 tot 16.00 uur. Waar: zorgkwekerij ‘Het Nieuwe Veld’, Boxbergerweg 46 Diepenveen

Tags