Golfster Dewi- Claire Schreefel hield gisteren een dubbel gevoel over aan haar vierde plaats op het Ladies Open in Vlaardingen. „Ik had graag nog wat birdies gemaakt en gewonnen”, zei de 26-jarige Schreefel, die pas haar eerste Ladies Open als prof meespeelde. „ Aan de andere kant is een top 5-plaats lang geleden”, zei de in de Verenigde Staten wonende maar in Diepenveen opgegroeide Schreefel.

De sinds 1994 vurig gewenste zege bleef opnieuw uit, gisteren bij het Ladies Open in Vlaardingen, maar het Nederlandse vrouwengolf hoort wel degelijk bij de top. Dat bewezen Dewi- Claire Schreefel uit Diepenveen en Christel Boeljon in het kielzog van de ‘rookie‘-winnaar Carlota Ciganda.

De 22-jarige Spaanse eindigde op negen slagen onder par en bleef met haar constante spel de hele dag buiten bereik van Dewi- Claire Schreefel. De 26-jarige had het Ladies Open tot nu toe links laten liggen omdat ze zich concentreert op golfen in de Verenigde Staten. Ze was er collegekampioen en behaalde twee jaar geleden als eerste Nederlandse een Amerikaanse Tourkaart. De 2012 editie van het Ladies Open paste wel in haar programma – prompt finishte ze als beste Nederlandse – op de vierde plaats (-3). Schreefel trad daarmee uit de schaduw van Christel Boeljon, die niet alleen meer in het oog springt omdat zij haar zwaartepunt wel in Europa legt, maar ook omdat ze dit jaar al twee toernooien op haar naam schreef. Sponsors en publiek zwermden op haar af, drie dagen lang. Het weerhield de Noord-Hollandse er niet van een solide Ladies Open te spelen op de baan van Broekpolder, al werd ze geen eerste, maar vijftiende. „Ik ben dicht­bij met mijn spel. Ik heb alles gegeven en het was een goed resultaat.” Over de drukte om haar heen zei ze: „Het was een mooie week.” Boeljon, de nummer één van Europa, begint te wennen aan het leven in de schijnwerpers.

Schreefel hield een dubbel gevoel over aan haar topnotering. „Een van de betere prestaties in jaren”, stelde ze vast. „ Maar er zat meer in. Ik heb het, denk ik, op vrijdag en zaterdag een beetje weggegeven.”

En dus blijft toernooidirecteur Liz Weima de laatste Nederlandse winnares (in 1994 in Nijmegen). Ciganda gaf drie dagen lang helemaal niets cadeau. De Spaanse behaalde haar eerste titel op de Ladies European Tour. Maar de smaak van de overwinning kende ze al: ze werd dit jaar Spaans kampioen en won vorig jaar een toernooi in de LET Acces Series. Ondanks haar gebrek aan ervaring bleef Ciganda net zo koel als het weer gisteren. „Ik voelde me rustig, zat lekker in mijn vel.” Mama Ciganda miste het grootse moment van haar dochter – ze had kennelijk niet op de regenpauze en het succes gerekend en had een te vroege terugvlucht geboekt. Ciganda kon er wel om lachen. Misschien was het maar goed dat haar moeder al weg was, want ze kondigde aan haar overwinning flink te gaan vieren in het centrum van Rotterdam.

Tags