Binnen Stichting IJssellandschap is er een begin gemaakt met een nieuwe aanpak van het werken met vrijwilligers, zo meldt de organisatie.
Sinds kort gaat een nieuwe groep vrijwilligers elke dinsdagmorgen aan de slag in de bossen, parken of de natuurterreinen van IJssellandschap. Jaap Starkenburg, directeur-rentmeester van IJssellandschap: “Het is een goede manier om mensen meer bij hun naaste omgeving te betrekken en tegelijkertijd die omgeving nog beter te onderhouden en te laten zien.”
De groep helpt mee aan het beheer in de vorm van licht handwerk wat met de handzaag of knipschaar gedaan kan worden, zoals het terugdringen van overheersende en ongewenste soorten op plekken waar jong bos opgroeit.
IJssellandschap beheert en ontwikkelt sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen, bossen en natuurgebieden in de omgeving van Deventer. Het bezit komt voort uit het kostkoperschap waarbij mensen in ruil voor zorg en onderdak hun bezittingen nalieten aan gasthuizen in de stad Deventer. Eind vorige eeuw zijn deze bezittingen bij IJssellandschap ondergebracht. De organisatie heeft bijvoorbeeld landgoederen bij Diepenveen in eigendom, zoals Nieuw Rande, de Kranenkamp en de Veldhuizen als ook in de naaste omgeving zoals De Haere en de Oostermaet. Ook houdt de stichting zich bezig met ontwikkeling zoals de oprichting van de Natuurderij in de uiterwaarden (t.o. Nieuw Rande).
Gerben Visser, landschapscoƶrdinator van IJssellandschap: “We krijgen steeds vaker telefoon van inwoners van Deventer en omgeving met de vraag of er een mogelijkheid is om vrijwilligerswerk te doen bij ons.”
IJssellandschap heeft ook contact met andere reeds bestaande vrijwilligersgroepen zoals met De Groene Knoop, de KNNV en het IVN.
Met financiĆ«le ondersteuning van de gemeente Deventer wordt momenteel gewerkt aan een rondleidingenprogramma. Twee rondleidingen starten op volgens de stichting verrassende plekken. “Hierna gaan de deelnemers beleven hoe het was om op de landgoederen Nieuw Rande en de Haere te leven. Of ze maken een ontdekkingstocht over het boerenlandgoed De Veldhuizen om daarna de stilte van de Kranenkamp te ervaren. Een derde rondleiding zal gericht worden op landgoed het Oostermaet waar de historie en de bijzondere elementen van dit natuurlandgoed beleefd kunnen worden.”
Om de rondleidingen laagdrempelig te houden, wil IJssellandschap werken met vrijwillige rondleiders. Deze krijgen een korte opleiding tot gastheer/gastvrouw waarin onder andere kennis gemaakt wordt met de organisatie IJssellandschap en haar bezittingen.
IJssellandschap zoekt hiervoor vrijwilligers met een gastvrij karakter, spontaan, improvisatietalent en met bovenal interesse in cultuur, historie en natuur. De rondleidingen worden vanaf juni gegeven.
Meer informatie of aanmelden al vrijwilliger kan via www.ijssellandschap.nl of vrijwilligers@ijssellandschap.nl.