In een weiland aan de Schapenzandweg in Diepenveen loopt een bijzondere koe. Het is de 14-jarige koe Hennie 210 van de familie Harmelink. Onlangs kwam zij op een totaal van 100.000 liter melk die ze in de afgelopen twaalf jaar gegeven heeft. Een bijzondere mijlpaal aangezien de meeste koeien na ongeveer zes jaar al een melkveehouderij verlaten vanwege een te laag rendement. Van die zes jaar hebben de koeien in de laatste drie jaar ongeveer 30.000 liter melk geproduceerd, dit is een landelijk gemiddelde. Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen melkkoeien waarvan er jaarlijks 2000 de 100.000 liter melk halen. Dat is dus minder dan 0.5 procent.

“Voor ons is dit de eerste keer dat we zo’n jubileum meemaken, zegt Henk Harmelink. De moeder van onze jubileumkoe (Hennie 209) is in 1992 aangekocht door mijn vader Hendrik Harmelink. Ons bedrijf telde toen zo’n 40 stuks melkvee, momenteel ligt dat aantal op ruim 110”. Hennie 210 gaat onverstoord door, ze is drachtig van inmiddels alweer het 11e kalf dat in december wordt verwacht. Eerder werden uit haar zeven stierkalfjes en drie vaarskalfjes geboren. Haar oudste dochter, de op één na oudste koe op het bedrijf is al weer acht jaar en heeft inmiddels 50.000 liter op haar naam staan. Ze moet dus nog even om haar moeder te kunnen evenaren.

Ina, Henk Harmelink. Voor de koe zoon, een beoogd opvolger Martijn Harmelink

Het jubileum van koe Hennie 210 ging niet onopgemerkt voorbij, buren zorgden voor een versierde boog om de familie Harmelink te feliciteren met dit jubileum. Door een afgevaardigde van de Cooperatie Rundveeverbetering (CRV) Holding BV uit Arnhem werd dit jubileum gewaardeerd met een oorkonde en een trofee. Als koe Hennie 210 heel oud mag worden dan kan ze de volgende mijlpaal halen, namelijk 10.000 kg vet/eiwit. In 1 liter melk zit gemiddeld 4.3% vet en 3.5% eiwit, ze moet dan nog vier lactatieperiodes doorstaan. Een lactatieperiode is de periode tussen de 1e dag van melk geven na afkalveren tot de 1e dag van melk geven na de volgende afkalvering, dit duurt ongeveer 400 dagen.

Of Hennie 210 die volgende mijlpaal ook gaat halen is afwachten. Voorlopig geniet ze van haar oude dag tussen haar jongere soortgenoten op erve Klein Grutterink in Diepenveen.Tags