Wie dit weekend een hond in een bloedhete auto ziet, moet direct alarm slaan of actie ondernemen, zegt de Dierenbescherming. ‘Aarzel niet en tik een ruit in als dat het leven van een hond kan redden’, is het advies. De dierenorganisatie vindt het onbegrijpelijk dat er nog altijd honden in bloedhete auto’s worden achtergelaten.
Bijna elk weekend is het raak en moet een hond uit deze situatie gered worden, aldus een woordvoerder. “Nood breekt wetten.” Oververhitting kan dodelijk zijn “Gelukkig zijn we er in de meeste gevallen op tijd bij, maar het hangt soms letterlijk op seconden”, zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Een hond kan de warmte niet zo goed kwijt omdat het dier geen zweetklieren heeft, behalve in zijn voetzolen. Oververhitting ligt dan op de loer, wat dodelijk kan zijn.
“Als er nood aan de man is, is het geoorloofd”, aldus Verbond van Verzekeraars. Dat betekent echter niet dat er direct een ruit ingetikt moet worden. “De eerste stap is de politie bellen en kijken of de alarmdienst de hond kan bevrijden.”
Het ruitje tikken is in principe niet voor eigen rekening. Uit navraag bij verzekeraars blijkt dat je dit neer kunt leggen bij de aansprakelijkheidsverzekering. “Per geval wordt dan bekeken of ook alle andere opties om het dier te bevrijden uitgeprobeerd zijn. De ervaring leert dat verzekeraars geneigd zijn coulant om te gaan met dit soort zaken”, aldus Verbond van Verzekeraars.
Dit artikel is geplaatst in de categorie 112 vanwege de noodzaak om dit artikel onder de aandacht te brengen. Nu het kwik al twee dagen ruim boven de 30 staat is de kans aanwezig dat u ongewild in onderstaande situatie terecht komt.