Belangstellenden voor de historie van Diepenveen zijn van harte welkom op donderdag 8 november in de Hof van Salland te Diepenveen. Vanaf 20.00 uur worden twee interessante lezingen gegeven over de Diepenveense geschiedenis.

 

De eerste lezing, door Bert Terlouw uit Raalte, staat in het teken van de OLDO (Overijsselsche Lokaalspoorwegmaatschappij Deventer Ommen). Dit spoortracé werd in 1910 geopend, maar ging helaas op 15 mei 1935 alweer ten gronde vanwege onvoldoende belangstelling. Bert Terlouw zal tijdens zijn lezing met name ingaan op het traject Deventer – Diepenveen en zal daarbij recent verkregen informatie bespreken.
Na de pauze zal Leo Enthoven (oud-hoofdredacteur Deventer Dagblad en auteur van het boek Schakel in de samenleving – 125 jaar Deventer Dagblad) vertellen over de bewogen geschiedenis van het Deventer Dagblad en de belangrijke rol die deze krant heeft gespeeld in de lokale samenleving als bron van informatie. En als podium voor de vrije meningsuiting voor de bewoners van Deventer, maar ook voor inwoners van omliggende dorpen. Samen met Leo zal het “nieuws” uit Diepenveen doorgenomen worden waarbij gehoopt wordt antwoord te krijgen op vragen als:  

  • Wat was het eerste nieuwsbericht over Diepenveen in het Deventer Dagblad en wanneer publiceerde de krant dat?
  • Weet u welk drama zich in december 1885 bij de Dijkslaterkolk afspeelde?
  • Hebt u enig idee hoeveel doodgravers Diepenveen had in november 1940 en waarom dat toen in het nieuws was?
  • Wat was in 1873 in Diepenveen en omgeving een lekkernij waar de plaatselijke slagers een hekel aan hadden?
  • Welke inwoner van dorp Diepenveen heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van het Deventer Dagblad?

Tags