Ontregelend beeld tijdens Koninginnedag in Diepenveen: midden op straat – temidden van de drukte – staat een twee meter hoog cd-rek. ‘Gratis’ staat erop geplakt, maar geen voorbijganger lijkt in het opbergrek geïnteresseerd.

Dat is ook helemaal niet nodig, want in Diepenveen is deze maandag meer dan genoeg te beleven.

Een megagrote braderie in de Oranjelaan, Dorpsstraat en zijstraten van deze wegen, meerdere podia met bands, dj’s, smakelijke snacks en bier van de tap.

„Het is in Diepenveen wat gemoedelijker dan in Deventer en dat spreekt ons aan’’, zegt Harold Varenbrink (39), één van de feestgangers. De vriendelijke Deventenaar geniet met zijn vrienden van de muziek. Varenbrink draagt een oranje shirt met ‘queensday’ erop, maar is naar eigen zeggen niet zo koningsgezind. „Ik had er trouwens begrip voor gehad als de festiviteiten dit jaar niet door waren gegaan, vanwege Johan Friso.’’

Verderop doet de 24- jarige Frederik de Munnik zich te goed aan een pilsje. „Waarom ik naar Diepenveen ben gekomen? De standaardredenen: gezelligheid en samenzijn met vrienden.’’

Op de braderie – ongetwijfeld door vele duizenden mensen bezocht – staat een aantal kramen waar veel retrospul verkocht wordt. Lp’s, oude telefoons en één van de eerste mobiele toestellen van Nokia, om maar eens wat te noemen.

Ria van der Mei ( 60) uit Deventer struint tussen de lp’s bij de kraam van de Diepenveense moeder en dochter Annemarie en Barbara Kleinbussink. „Ik heb de platenspeler laatst van zolder gehaald’’, vertelt Van der Mei. „Ik heb zo veel lp’s en vind het zonde om ze weg te gooien.’’ In de lp-bak van de familie Kleinbussink onder meer ‘ Denkend aan Salland’, ‘ Dikkertje Dap’ en een Sinterklaasplaat.

Bij brasserie Zonnig speelt de band Blues en So. „Mijn oude bandje’’, zegt Jan Bijsterbosch ( 44) uit Apeldoorn, „dus ik ben even komen kijken. Het is hartstikke gezellig hier, dit lijkt me een leuk dorp.’’ Daar kan zijn vriend Perry de Jong (62), een Diepenvener, over meepraten. „Ik ga nooit naar Deventer met Koninginnedag’’, zegt hij. „Het is hier veel gemoedelijker.

Dat is natuurlijk dorpseigen. Ik vermaak me uitstekend.’’

Tags