In Deventer worden 75 huishoudens de komende maanden voorzien van zonnepanelen. Stichting Zon Deventer diende hiervoor eind 2011 een succesvolle subsidieaanvraag in bij de provincie Overijssel. De stichting ziet graag nog veel meer zonnepalen op particuliere daken.

De stichting is opgericht door inwoners van Deventer en helpt stadgenoten bij de aanschaf van zonnepanelen. Door middel van collectieve inkoop kunnen aantrekkelijke kosten gerealiseerd worden. Met de eerste subsidieaanvraag werd 150.000 euro binnengehaald. “Met deze eerste actie besparen we 80.000 kg CO2 per jaar. Als inwoners kunnen we zo een steentje bijdragen aan de doelstellingen die we met elkaar stellen”, aldus Jankees Klapwijk, voorzitter van Stichting Zon Deventer.

Ook in Bathmen, Lettele en Diepenveen zijn vergelijkbare initiatieven opgezet. Met stichting Zon worden de handen ineengeslagen voor een nieuwe subsidieaanvraag bij de provincie. “Graag zie ik zoveel mogelijk daken in Deventer met zonnepanelen”, laat milieuwethouder Jos Pierey optekenen. “Een duurzaam Deventer komt tot stand met mensen die samen de schouders eronder zetten. Wij ondersteunen daarom dit grote initiatief van stad en dorpen. Samen staan we sterk en maken we het plaatsen van zonnepanelen goedkoper en eenvoudiger.”

Tags