‘De Schallinckhaer, van heideveld tot kerkdorp’, zo heet het boek waarin Tonny Mulder in 208 pagina’s met meer dan 500 afbeeldingen het ontstaan en de ontwikkeling van zijn geboortedorp Schalkhaar schetst.

De eerste kerk, gebouwd op heideveld De Schallinckhaer in 1810, de eerste wegen, de eerste ambachtslieden, de aanleg van villapark Braband en het graven van het Overijssels Kanaal komen onder meer aan bod. Bijna alle boerderijen en (heren)huizen die voor ± 1950 werden gebouwd met de achtereenvolgende bewoners worden belicht.
Tal van gereconstrueerde illustraties van gebouwen en straten geven een prachtig beeld van vroeger.

In chronologische volgorde staat Tonny Mulder verder stil bij de verhuizing van het gemeentehuis van de gemeente Diepenveen naar Schalkhaar, de bouw van scholen, de woningbouw gedurende tweehonderd jaar, het dorp in de Tweede Wereldoorlog, Schalkhaar als bedevaartsplaats en de huidige voorzieningen in crisistijd.
In aparte kaders beschrijft hij fenomenen als patroniemen, bijnamen, de ongeschreven wetten en tradities in buurschappen, de landheerskamer, Erfhuis, Sint-Peter, Bruinsma-woningen, rozebotteljam voor landelijk gebruik, de diepvrieskluis enz.

‘De Schallinckhaer, van heideveld tot kerkdorp’ is o.a. te verkrijgen bij Novy/De Lange op Schalkhaar, Boekwinkel Colmschate en Passe-Partout in Diepenveen.

[AFG_gallery id=’31’]

Tags