In de landelijk week van de mobiliteit organiseert de werkgroep Duurzaam Diepenveen op 13 september in de Hof van Salland (aanvang 20.00 uur; zaal open 19.30 uur) een avond over duurzame mobiliteit. Ervaringsdeskundigen praten u bij over zuinig rijden met de eigen auto, diverse vormen van gedeeld autogebruik (ook van privé-auto’s) en projecten met e-fietsen en de mogelijkheden van dit alles in Diepenveen. Als u meedoet tenminste! U bent van harte welkom!

Zuinig rijden met eigen auto

De afstelling van benzinegebruik van auto’s is standaard gebaseerd op een gemiddeld gebruik in “de hele wereld”. Energieadviseur Ben Dull legt uit hoe wij in Nederland auto’s 20% zuiniger kunnen laten rijden zonder in te leveren op rijcomfort! Zeer de moeite waard om kennis van te nemen.

Maar je kunt je auto ook delen met iemand anders. Tegenwoordig zijn er verzekeringsvormen (behoud no claim-korting) en regels voor afspraken over het gebruik. Met meer gezinnen samen een auto gebruiken kan dus. Voor sommigen geldt: beter een halve (dure) auto dan geen auto. De organisatie SnappCar faciliteert dit autodelen en zorgt dat hij goed verzekerd is en huurders worden gecontroleerd op identiteit en rijgedrag.

Collectief autodelen?
Veel mensen kennen Green Wheels als een organisatie die zelf de auto’s koopt en via een abonnement goedkoop verhuurt. Ook in Deventer staan op diverse plekken dergelijke auto’s. De website van Green Wheels geeft inzicht in de beschikbaarheid en de kosten. Andere organisaties als MyWheels en ConnectCar hebben een vergelijkbaar aanbod.
Duurzaam Diepenveen wil mensen die iets voelen voor autodelen met elkaar in contact brengen. Kom dus naar onze informatieavond en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Op 13 september praat Alphons Staffhorst, mobiliteitsmakelaar van de regio Stedendriehoek u bij over het project “slimme fiets”. De elektrische fiets is ook een prima vervoermiddel voor afstanden van 5 – 25 kilometer naar het werk en voor de recreatie. Bij het project “slimme fiets” met fietsprobeerweken en € 300 retour op de aanschaf van een e-fiets kunnen werkgevers en bedrijven het gebruik van de e-fiets in woon-werkverkeer bevorderen.
Onze lokale fietsenzaak, Lammertink Tweewielers heeft de elektrische scooters geleverd waarmee de Stadspost Deventer nu experimenteert. U kunt bij Lammertink e-fietsen kopen, huren en proberen.

De lokale duofiets (met trapondersteuning) is op 13 september ook te zien. Het is alsof je naast elkaar fietst, maar dan op één fiets. De passagier kan meetrappen, maar dat hoeft niet. Zo kunnen mensen met een beperking toch in beweging blijven. Op onze website meer informatie hoe u die fiets – na een “rijopleiding” – kunt gebruiken.

Een jaar geleden startte Ons Diepenveen 2020. Veel inwoners van Diepenveen vinden duurzaamheid belangrijk maar nog wel ingewikkeld. De werkgroep Duurzaam Diepenveen wil u ontzorgen en organiseert daarom diverse activiteiten. Tot nu toe een avond over zonnepanelen, een open huizenroute langs duurzame projecten, een avond over energie-besparing en op 13 september a.s. over slim vervoer. Op 6 november is er een avond over duurzaam watergebruik en maken we de balans op voor het zonnepanelenproject (samen met Stichting ZonDeventer).

Graag praten we iedereen bij over onze activiteiten. Onze thema’s zijn zonne-energie, energiebesparing, vervoer/mobiliteit , regenwateraf- koppeling, zuinig met water en lokaal/regionaal voedsel. Kijk op onze website www.duurzaamdiepenveen.nl voor meer informatie.

U kunt de complete folder hier downloaden.

Tags